Doorgaan naar inhoud
Villa Empain, een onderdompeling in de Art Deco stijl

Villa Empain, een onderdompeling in de Art Deco stijl

Een bezoek aan Villa Empain dompelt je meteen onder in de Art Deco stijl. Deze lichtrijke villa, gelegen in de Ambassadewijk te Brussel, werd ontworpen door Michel Polak in opdracht van Louis Empain. Louis heeft er uiteindelijk maar zes maanden gewoond en momenteel fungeert de villa als museum. Een bezoekje waard tijdens deze Corona periode!

 

Een villa met duizend levens

Villa Empain heeft een bewogen geschiedenis achter de rug met veel verschillende eigenaars. Louis Empain, de zoon van baron Edouard Empain, liet de villa bouwen toen hij 22 werd. In 1934 was de villa klaar, waarna Louis meteen introk. Na zes maanden in de villa te wonen bedacht Louis dat hij liever rustiger en kleiner wilde leven. Zijn geloof in God spoorde hem aan om zijn tijd en geld te investeren in jongeren. Villa Empain werd aan de Belgische staat geschonken, om er een Koninklijk Museum voor de Hedendaagse Sierkunst van te maken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Villa Empain bezet door het Duitser leger en daarna fungeerde het gebouw als ambassade van het oude Rusland. Tot 1990 had televisiezender RTL er zijn stek. Voor jaren had niemand zich bekommerd om deze Art Deco parel en raakte die in verval, tot de Boghossianstichting in 2006 besloot om de villa aan te kopen en te restaureren. Gedurende vier jaar werd er hard gewerkt om de villa in zijn oude staat te herstellen. Ook de tuin en het zwembad worden opgeknapt. Villa Empain werd zo goed gerestaureerd dat de Boghossianstichting de prijs ‘Europa Nostra’ kreeg omdat ze het huis zijn oude pracht terug had gegeven. 

 

Momenteel fungeert Villa Empain als een museum met tentoonstellingen, dans- en filmvoorstellingen, concerten en veel andere culturele evenementen.

 

Een symbool van Art Deco

De villa is een Art Deco parel die Louis Empain creëerde omdat hij een passie had voor deze architecturale stijl. Architect Michel Polak maakte een ontwerp voor de lichtrijke villa. Het spel van natuurlijk licht met kunstlicht geeft de hele woning een uitzonderlijke sfeer. Brede muuropeningen voorzien van gepolijst ruitglas in combinatie met directe of indirecte elektrische lichtbronnen, geven een lichtspektakel. Dit reflecteert mooi op het marmer binnenshuis en het water van het zwembad buitenshuis.

In het eresalon trekt een glas-in-loodraam meteen je aandacht. Het bestaat uit 21 vierkante platen van dik, in de massa gekleurd glas in goudkleur met motieven die de melkweg en de tekens van de dierenriem voorstellen - of toch een vrije interpretatie hiervan. Dit raam verbergt een kunstlichtbron die een warm en gedempt licht verspreidt. 

Bij Art Deco zijn goud en metaal, evenals geometrische vormen niet weg te denken. Alles straalt luxe uit: het gebruik van marmer en opvallende meubels uit exotische houtsoorten of accessoires met een spiegelglans, chroom of aluminium. Het textiel mag ook best opvallend zijn: velvet is de regel en geen uitzondering.

 

Art Deco in jouw interieur integreren

Hoe breng je deze luxueuze Art Deco stijl in je woning zonder kitscherig te worden? Furnified zocht het voor je uit!

Wees niet bang om te spelen met een glanzende uitstraling. Gouden wandrek Emily of een glanzende ronde spiegel zijn ideaal om deze look te creëren. Ook het gebruik van marmer past helemaal in deze stijl en laat Furnified daar nu net de specialist in zijn. Integreer velvet in je interieur om een glamoureuze zachte uitstraling te creëren. Zo staat bijvoorbeeld onze smaragdgroene velvet zetel Gordon als een plaatje in je Art Deco woonkamer.

 

By Lien Egghe

Vorig artikel Hoeveel kost een badkamer renovatie?
Back to the top